Itt a tavasz! Éled a kert!

A tavasz közeledtével a természet is éledezni kezd, ezzel együtt a teendők is felhalmozódnak szeretet kertünkbe. Azonban mielőtt a nagy kerti munkákat elkezdenénk, érdemes a legelején kezdeni a munkálatokat. A tavalyi lehullott faleveleket, lombot gyűjtsük össze és komposztáljuk. A kiszáradt bokrokat, elhalt fákat szedjük ki. A visszaszáradt évelőket, díszfüveket is érdemes visszavágni, főleg, ha sok van.

Ezután a további munkálatokat folytassuk a fák és cserjék metszésével!

Hogyan és mit kell metszeni?

A tavaszi metszés és permetezés, folyamatos gondozás és törődés szükséges, hogy a fák, fiatalok maradjanak és olyan termés legyen rajta, amely élvezhető, finom és zamatos.

A meggyfának a felkopaszodott ág tövében lévő egy éves ágát hagyjuk meg. A cseresznyénél hasonlóan járjunk el, de a koronarendszerbe befelé növő ágakat viszont vágjuk le. Az őszi- és a kajszibarackfánál az egyéves vesszőket kell visszametszeni, méghozzá úgy, hogy a termővessző közelében maradjon egy ugarcsap, hogy a jövő évi termést biztosítsuk.

A biztos termés érdekében ezeket, akkor jó metszeni, amikor már a virágrügyek bontakozni kezdenek. Fontos ilyenkor a fák köré trágyát ásni, hogy biztosítsuk a tápanyag-utánpótlást. Erre jó az istállótrágya és az érett komposzt.

A száraz ágakat és gyümölcsmúmiákat minden esetben vágjuk le!

Ha van szőlő a kertben, akkor őt se hanyagoljuk el. A metszés után érdemes a sebeket lekezelni, fagéllel. Ezután alaposan permetezzük meg.

Az olyan virágos cserjéket, amelyek az egy éves fejlődő, rövid hajtásokon hozzák a virágaikat, enyhén vissza kell metszeni. Ilyen pl. a gyöngyvessző, gyöngyvirágcserje, rózsalonc, kányabangita.

Erőteljesen vághatjuk vissza a virágaikat, ez évi hajtásból fejlesztő bokrokat, pl. bugás és cserjés hortenzia, nyári orgona. A lombhullató madárbirsek, galagonyák, vadrózsák, a japán borbolya és a hóbogyók metszésére kihajtásuk előtt kerüljön sor, de csak akkor, ha túlburjánzottak. Felkopaszodott, két-három évnél idősebb részeket tő közelben vágjuk le, ágvágó ollóval és fűrésszel.

Előző év nyarán fejleszti virágrügyeit az orgona, az aranyfa, a kínai kék akác, az aranyeső, a boroszlán és a díszcseresznye. Őket csak virágzás után metsszük vissza! Viszont ritkíthatjuk és levághatjuk az elöregedett hajtásokat.

A sövényeket, a megfelelő kihajtáshoz március végéig, fagymentes időben metsszük meg. De virágzás után kell a fagyal-, a gyertyán- és a galagonyasövényeket metszeni.

Mi legyen a konyhakerttel?

Mivel sok zöldség alacsony hőmérsékleten is el kezd csírázni, ezért még az átmeneti fagyok sem károsítják, ezért bátran veteményezhetünk például petrezselymet, spenótot, sárgarépát, hónapos retket, mákot, vöröshagymát, fejes salátát és borsót.

Illetve a lakásban is el lehet kezdeni a palántának szánt magok elvetését, ezek 6 hét alatt nőnek kiültethető méretűre. Balkonládákba ültethetünk karalábét, kelkáposztát, salátát.

Kertünk szépségei az örökzöldek és az egynyári dísznövények

Enyhe, napos időben kerítsünk sort az örökzöldek öntözésére, mert a növények ilyenkor is párologtatnak, és szükségük van a vízpótlásra. Ha ilyenkor árnyékoljuk őket a széltől és a napsütéstől, szintén csökken a kiszáradás veszélye.

A közepes tenyészidejű egynyáriak magvetésének ideje március eleje, közepe.

Néhány közepes tenyészidejű faj: kék bojtocska (Ageratum houstonianum), kerti oroszlánszáj (Antirrhinum majus), kakastaréj (Celosia argentea), törpe nebáncsvirág (Impatiens walleriana), nagyvirágú petúnia (Petunia Grandiflora) hibridek, sokvirágú petúnia (Petunia Multiflora) hibridek, borzas kúpvirág (Rudbeckia hirta), paprikavirág(Salvia splendens), hamvaska (Senecio cineraria), nagyvirágú bársonyvirág (Tagetes erecta).

Kertünk minden egyes évben sok-sok törődést igényel. De a fáradságos munka megéri, hiszen nincs is jobb saját termesztésű gyümölcsöt falatozni nyáron és friss zöldségből főzni, salátát készíteni. Virágaink társaságában, pedig, egy baráti/családi összejövetel is sokkal kellemesebben fog telni a kertben.

Sipos József – növényorvos

szaktanácsadó, Sumi Agro Hungary Kft.

+36 20 51928745

Figyeljük az időjárást rügyfakadás körül, mert ennek az alakulásától függ a fertőzés veszélye➡ Ha ilyenkor száraz és meleg az idő, a fertőzés mértéke nem jelentős, ha hűvös és csapadékos, akkor érdemes elvégeznünk a rügyfakadáskori megelőző permetezést. Ezt legkésőbb virágzás előtt ismételjük meg.
🌱Az első kezelésre réztartalmú szereket vagy a kéntartalmú permetszert használjuk, a későbbi kezelésekre a perzselés veszélye miatt csak a szerves gombaölő szereket alkalmazhatjuk. A kezeléseket kiadósan, lemosásszerűen végezzük.

https://www.facebook.com/megyeriszabolcskertesz/photos/a.450902595023199/4778830008897081/

A Kertészek és Kertbarátok Győr Városi Egyesülete gondozásában egy hiánypótló kiadvány készült el. A könyv választ ad arra, hogyan küzdjünk meg az éghajlatváltozás kihívásaival és az újonnan megjelent károsítókkal.
A könyv bemutatójára 2022.02.08. kerül sor Győrben. A rendezvényt megnyitja: Nagykutasi Viktor elnök, köszöntőt mond Székely Rita, valamint a szerzőkkel találkozhatnak az érdeklődők.

Szeretettel várunk minden kertbarátot!

Növényvédelem

Metszés télen a kertben

Kiskertben, hobbikertben érdemes megvárni a téli fagyok elmúltát és csak azután nekiállni a metszésnek, hogy már tisztában vagyunk az azévi fagykárokkal és ehhez igazítani a metszés mértékét.  Egy nagyobb gazdaságban azonban, ahol akár 50-60 hektár gyümölcsöst kell tavaszra formába hozni, novembertől egészen a tél végéig folyamatos munkát ad a gyümölcsfák metszése.

Metszés fagyban

Alapszabály, hogy -5°C fok alatt nem szabad metszeni. Fagyos időben ridegebb a növények szövete, könnyebben törik, roncsolódik a fák szövete, illetve meleg kézzel érintve beindulhat a nedvkeringés – ami ugyan csökkenthető vagy kiküszöbölhető, ha a levágni kívánt részt fogjuk meg, vagy ha vékony kesztyűben dolgozunk.

Puszpángmoly
Vegyszeres kezelés (buxus permetezése)

Őszintén szólva én nem vagyok híve a permetezőszerek használatának, ezért nem is vagyok/leszek szakavatott ebben a témakörben.

De azért utánaolvastam más kertészeti oldalakon és figyeltem a fórumokat is, hogy tudjak neked ajánlani hatásos szereket, ha te ezt az utat választod.

A puszpángmoly ellen a Mospilan vagy Decis rovarölő permetezőszerek a legjobbak. Ezek csaknem minden gazdaboltban, kertészeti áruházban megtalálhatók. De csak akkor érdemes használnod, ha növényed nagy része még egészséges.

Ha a levelek többsége már el lett pusztítva, felesleges erős szerekhez nyúlnod.

Ebben az esetben egy erős visszavágás talán még segíthet. Ha a növényed utána még kihajt, továbbra is rendszeres felügyeletre szorul. 

Varasodás elleni védekezés

Nagyon fontos a megelőzés. Ennek egyik módja, hogy a lombot el kell távolítani a fa alól. Miután a komposzt nem megbízható abból a szempontból, hogy a komposztálódás folyamatában a magas hőmérséklet elöli a gombaspórákat, az összegyűjtött leveleket be kell ásni a talajba. Onnan a gombaspórák nem fognak kiszabadulni, és idővel elpusztulnak. Igen hasznos, ha a gyümölcsösben a fák koronája alatt nincs gyep! Ilyenkor bátran összegereblyézhető a lehullott avar, amit a gyümölcsfa tányérjába be lehet ásni. Figyelem! Nem gödröt kell ásni, hanem a lombokat egy ásónyomnyi mélységbe kell temetni. Akinek kétsége lenne afelől, hogy mi a tányér: A törzs felé mélyülő levesestányér szerűen kialakított talajfelszín, amely begyűjti és a gyökerekhez vezeti a vizet. Nagysága megegyezik a fa koronájának átmérőjével.

Zsigó György növényvédelmi mérnök: Ne engedjük, hogy megtámadja a lombot, mert később nehéz lesz megakadályozni a gyümölcsfertőzést.  Zöldbimbós stádiumig javasoltam a réz tartalmú szereket. Ezek ökológiai gazdálkodásban is használhatók.  Egyéb gombák és baktérium ellen is hatásos. Az intenzív hajtásnövekedés időszakában (áprilistól június közepéig) felszívódó, majd felszívódó és kontakt szerekkel kombinálva védekezünk. Később elegendő a kontakt készítmények használata. Záró permetezésre tartós hatású, rövid egészségügyi várakozási idejű szert válasszunk.

Almavarrasodás
Dióburokfúró légy
Védekezés dióburok fúró ellen

A tünetek összetéveszthetők gomba illetve baktérium fertőzések tüneteivel, sőt a dióburok-gabonalégy (Polyodaspis  rucornis) kártételével is. Ez a faj eddig nem okozott jelentős problémát. Az almamoly is okoz burokfeketedést, de belül a mag elfeketedik, és a lárván kívül sok ürülék is látható. A Xanthomonas campestris cv. juglandis baktérium levélen, hajtáson, vesszőn, virágbarkán valamint a gyümölcs héjrészén egyaránt megtalálható, szabálytalan, vizenyős elfeketedő foltokat okoz. Ellene rügypattanás előtt rezes permetezés ajánlott. 

Őszi Munkálatok a kerten

A lemosó permetezés a gyümölcsök, gyümölcsfák védelmének egyik leghatékonyabb fegyvere: habár nem helyettesíti a többi növényápolási műveletet, fontos kiegészítője azoknak, kifejezetten a tél végén, tavasz elején. Cikkünkben bemutatjuk, hogyan működik a lemosó permetezés házilag, egyszerűen, mikor jön el a lemosó permetezés ideje, illetve milyen gyümölcshozó növényre milyen típusú permetszert vegyünk. Azt is elmondjuk, mi a különbség az őszi lemosó permetezés és a tavaszi lemosó permetezés közt, melyiket, miért és mikor javallott csinálnunk!

Októberi teendők a kertben
  • Várjunk, míg napos, száraz idő lesz, és akkor ássuk ki a burgonyát. Súroljuk le róla a földet, és hagyjuk száradni, mielőtt zsákokba tesszük, és fagymentes, sötét helyen tároljuk.
  • Felszedhetjük az édesburgonya gumóit is
  • Októberben ideje leszedni az utolsó babokat, komposztáljuk a leveleit, a babgyökereket viszont hagyjuk a földben, mivel a nitrogénkötő gyökérgumó nagyon jó trágya.
  • Miután kiástuk a sárgarépát, homokban vagy tőzegben tárolhatjuk tél idején. A paszternákot viszont még hagyjuk a földben, miután megcsípi a fagy, édesebb lesz.
  • A káposztát is betakaríthatjuk. Kitűnően eláll a fagytól védett raktárban, viszont vigyázzunk, mert a levelek alatt meztelen csiga rejtőzhet. Ha megszórjuk sóval a káposzta külsejét, megakadályozhatjuk, hogy egész télen benne csemegézzenek.
  • Most, még fagy előtt, szedjük le a zöldparadicsomot is. Készíthetünk belőle zöldparadicsomos chutney-t vagy hagyjuk beérni a lakásban. A zöldparadicsomot nyugodtan tárolhatjuk hűvösebb helyen, hogy lassacskán beérjen, viszont meg is sürgethetjük az érési folyamatot, ha egy napos ablakpárkányra tesszük egy tálcára egy érett banán mellé.