Kedves Kollégák!

Tisztelt Hölgyeim, Uraim!

Idei 9. hírlevelünkben a VÖRÖS ÚJBOROK ÉS VÖRÖSBOROK speciális Kokofermes kezelőanyagairól, derítőszereiről írunk a teljesség igényével.

  1. DOLMAR QUALITAN VINIF

Proantocianid és ellag tanninok keveréke. Hidegen oldódó tanninkészítmény.

Kékszőlőcefrék színstabilizáló kezelésére, durva tanninú újborok tanninjainak finomítására használható 10-20 g/hl dózisban.

Allergén mentes, vegán.

Kistasakos mintát tudunk küldeni.

2-3. OPTI- ÉS OPTIMUM-RED

Inaktív élesztőkészítmények a vörösborok színstabilitásának-, teltség-kerekség érzetének, tanninok bársonyosságának javítására.

Kékszőlő cefrékhez és vörös újborokhoz.

Az Opti-RED a könnyebb, gyümölcsösebb, az Optimum-RED a nehezebb, teltebb, tanningazdag borok nagyobb teltséget okozó mannoproteinekben gazdagabb kezelőanyaga.

Dózisuk 30 g/hl.

Allergén mentes, vegán.

Kistasakos mintát tudunk küldeni.

  1. NOBLESSE

Speciális inaktív élesztő készítmény.

Éretlen, vegetatív ízű, illatú, esetleg idegen illatokat tartalmazó vagy zöld ízű, éretlen keserű tanninú vörös újborok ízt és illatot kitisztító kezelésére.

Ha az éretlen, vegetatív, zöldséges (pl. zeller, paprika…) jellegeket újbor állapotban, még a beintegrálódás előtt eltávolítjuk a borból  sokkal magasabb szintre tudnak fejlődni a borok.

10-40 g/hl kezelési dózis.

Allergén mentes, vegán.

Kistasakos mintát tudunk küldeni.

  1. REDULESS

Inaktívált rézélesztő (kötött rezet tartalmaz, nem kerül a borba a réz).

Kén-hidrogén és böckser (merkaptánok, diszulfidok) eltávolítására. Böckser problematika kezelésénél a Noblesse vagy Pronatur kezelőanyagainkkal hatékonyan kombinálható.

Dózis 10-40 g/hl.

Allergén mentes, vegán.

Kistasakos mintát tudunk küldeni.

  1. DRIFINE

Nagy molekulatömegű (100000 Danton fölötti) speciális halhólyag kollagén.

A vörös újborok tartályos seprőn tartása utáni tisztító derítésre (1 g/hl dózisban tükrös tisztára derít), hogy a fahordós érlelésre szánt bor élesztőseprő mentesen (tápanyag a Brettanomyces élesztőknek) kerüljön érlelésre.

A korán forgalomba kerülő vörös újborok stabilizáló derítésére bentonittal kombináljuk. 1. 1 g/hl Drifine 2. Csökkentett dózisú bentonit.

Allergén mentes, nem jelölés köteles.

Kistasakos mintát tudunk küldeni.

  1. DOLMAR PRONATUR

Prémium zöldborsó fehérje.

Tisztító és fenolos keserű anyagokat eltávolító derítőszer. Az idegen illatok eltávolítására is alkalmas. A böckser kezeléséra a Pronatur a Reduless rézélesztővel 10-10 g/hl dózisban kombináltan nagyon jól használható.

A durva tanninok eltávolítására is használható.

5-15 g/hl-es dózis.

Allergén mentes, vegán.

Kistasakos mintát tudunk küldeni.

  1. MANNOLEES

Tökéletesen tiszta, és tökéletesen oldódó mannoprotein készítmény vörösborok kezelésére.

Kész boroknál a  teltség, kerekség, komplexitás, fokozására. A savérzet finomítására, a durva tanninérzet csökkentésére.

Még „utolsó pillanatban” akár palackozás előtt 48 órával is használható.

Dózisa vörösboroknál 10-20 g/hl.

Allergén mentes, vegán.

Kistasakos mintát tudunk küldeni.

  1. PURE LEES ELEGANCY

Nagynyomású  homonegizációs eljárással és szeparálásos koncentrálással előállított inaktív élesztőtermék.

Durvább tanninú vörösborok agresszív tanninjainak eltávolítására, a keserűség csökkentésére, ízhosszúság fokozására használható inaktív élesztő. Erjedés  után, fahordós  érlelés előtt, alatt vagy az érlelés végén is alkalmazható.

2-8 hetes kezelési időigény majd fejtés.

Dózisa 20-40 g/hl.

Allergén mentes, vegán.

Kistasakos mintát tudunk küldeni.

  1. PURE LEES DELICACY

Nagynyomású homonegizációs eljárással előállított inaktív élesztőtermék.

Az érlelés alatt a seprőn tartás alternatívájaként használható, hetekig, hónapokig is együtt maradhat a borral a boralkotókkal való nagyfokú

reakcióképességének köszönhetően.

A készítmény alkotói a bor tanninjait az ízhatás szempontjából optimálisan vonják be. Hatására javul a színintenzitás, a bársonyosság, nő az ízhosszúság, erősödik a gyümölcsösség.

2-8 hetes kezelési időigény, majd fejtés.

Dózisa 20-40 g/hl.

Allergén mentes, vegán.

Kistasakos mintát tudunk küldeni.

  1. FINELY

Speciális élesztőfehérje vörösbor derítőszer.

Legalább 50 %-os fehérjetartalom, melynek legalább 50 %-a 15000 Dalton fölötti molekulatömegű fehérje.

Granulált,  könnyen kezelhető, kis dózisban használható nagyon kíméletes borderítőszer a vörösborok végső derítésére.

Csökkenti a durva tanninérzetet és javítja a vörösbor teljes minőségét.

Kis, 5-10 g/hl-es dózisban is nagyon hatékonyan tisztít. Hatékonyabb, mint a zselatin, burgonya fehérje és a tojás albumin!

Allergén mentes, vegán.

Kistasakos mintát tudunk küldeni.

  1. DOLMAR CARBON RF

Speciális növényi aktív szén a brett aromatika (lóistálló, -izzadtság, -bőr, -trágya) eltávolítására.

Dózisa 20-100 g/hl.

Allergén mentes, vegán.

Kistasakos mintát tudunk küldeni.

  1. BACTILESS

Kitozán derítőszer a Gram- (tejsavbaktériumok) és Gram+ (ecetsavbaktériumok) elpusztítására és szaporodának gátlására.

Must, cefre, bor baktériummentesítő  kezelésére.

Dózisa 20-50 (erős fertőzés esetén) g/hl.

Allergén mentes, vegán.

Nem jelölésköteles, a lizozimmal ellentéten!

  1. NO BRETT INSIDE

Kitozán derítőszer a Brettanomyces élesztő elpusztítássára és szaporodásának gátlására.

Borok megelőző és kuratív kezelésére.

Dózisa 4-10 (erős fertőzés esetén) g/hl.

Allergén mentes, vegán.

  1. OPTIMUM-WHITE

Redukált glutation tartalmú inaktív élesztőkészítmény.

Öregedő vörösborok visszafiatalítására.

Dózisa 20-40 g/hl.

Allergén mentes, vegán.

Kistasakos mintát tudunk küldeni.

A Finely, Pure Lees Elegancy és Delicacy forgalmazását most indítjuk. Egyelőre mintatételben kipróbálási mennyiségben állnak majd rendelkezésre.

A termékek leírását a honlapunkon megtalálják/megtaláljátok.

Kérdés esetén, állunk rendelkezésre.

Minden jót és jó munkát kívánunk!

Üdvözlettel,

                    Dr. KOVÁCS Tamás Ph.D.

             ügyvezető/director

                

                 Kokoferm Kft. 

                        H-3231Gyöngyössolymos, Csákkői út 10

                   Tel: +36-37/370-892, /570-037 www.kokoferm.hu

Kedves Kollégák!

Tisztelt Hölgyeim, Uraim!

Előző hírlevelünkből kimaradt egy tanúságos ábra: a koinokulációs baktériumos beoltás (az arra alkalmas starterrel) hatására

alapvetően kevesebb biogén-amin képződik a borokban, amint azt a Dél-Afrikai kísérlet diagramja érzékelteti.

Ennek alapvetően az a magyarázata, hogy a spontán baktérium flóra nem kap teret, és az erjedés után hatásszünet nélkül végbemegy a gyors almasavbontás, és az azt követő kénezés mikrobiológiailag rendezi a spontán flóra sorait.

 

Idei 8. hírlevelünkben az idei aszályos, hőstresszelt és UV-terhelt évjárat fenolos anyagokkal terhelt, vékonyabb, fajtajellegben kívánni valókat hagyó,

esetleg kén-hidrogénes-böckser-es újborainak kezelésével kapcsolatban írok.

Ha a bor fejtés előtt zárt, visszafogott vagy böckseres aromatikájú:

  1. A kierjedt újborok 1. fejtését, majd a 2. és  3. fejtését megelőzően a következő minimális derítőszer igényű derítéseket érdemes végrehajtani,

még a tiolos aromatikájú  Sauvignon Blanc boroknál is:

  1. Az I. fejtés előtt néhány nappal 1-2 g/hl REDULESS,  majd fejtés
  2. A II. fejtés előtt néhány nappal 1 g/hl REDULESS, majd fejtés
  3. A III. fejtés előtt néhány nappal 1 g/hl REDULESS és 10 g/hl NOBLESSE (ha továbbra sem tiszta az aromatika), majd fejtés

Ez a kezeléssorozat kicsit zárt, tankban erjesztett fehérboroknál teljesen megnyitja a gyümölcsös és fajtajelleges aromatikát.

A tiolos fajtáknál (Sauvignon Blanc, Zöld Veltelini, Rizlingszilváni) különösen fontos, hogy szulfid és diszulfid vegyületek ne takarják le a tiolos aromatikát.

Ez az időben minimális dózisú rézélesztővel elvégzett illatot/ízt tisztító kozmetikázó kezelés gyakorlatilag kicsomagolja a trópusi gyümölcsös tiolos aromatikát a szulfidok és diszulfidok takarásából, szorításából!

  1.  Erősebb böckser és kén-hidrogén esetén 10-40 g/hl REDULESS és, ha szükséges 10-20 g/hl NOBLESSE kombinált kezelés.

Ha az aromaintenzitás gyenge:

3-5 g/hl Lallzyme Beta béta-glükozidáz enzimes aromafelaszabadító enzimkezelés a rozé boroknál is.

A LALLZYME BETA-s kezelés az aroma szempontjából inaktív glükozid vegyületekből szabadítja fel a terpénalkoholokat, beta-damascenont, beta-jonont, és a pikantériát, fűszerességet okozó nagyobb vagy nyomnyi mennyiségű fenolos aromaanyagokat (fenil-etil alkohol, mentol, eugenol).

Ha fenolterhelt, vékony, fajtajellegben is kívánni valót hagyó a bor:

Az újborok Opti-White vagy Optimum-White-os (20-30 g/hl) vagy GLUTASTAR-os (15-20 g/hl) kezelése erősen csökkenti a fenolos karaktert, erősíti a fajtajelleget, és javítja a teltség/kerekség érzetet.

A redukált glutation és egyéb antioxidáns peptidek lekötik az aromagyilkos és korai/gyorsabb öregedést okozó orto-kinon fenolokat. Ennek következtében csökken a keserűség, és erősödik az aromatika ízben és illatban is.

A mannoproteinek és egyéb élesztősejt komponensek teltebbé, kerekebbé, komplexebbé teszik ízben a vékonyabb borokat is.

Ha a fenolos keserű anyagok ennek ellenére megmaradnak:

10-30 g/hl-es DOLMAR PRONATUR zöldborsó fehérjés tisztító és fenolos anyagokat eltávolító derítés.

Prémium zöldborsófehérje derítőszer.

Hatékony fenolos anyag eltávolító. Ízben tovább csökkenti/eltűnteti a kesernyés fenolos aromatikát.

Kérdés esetén, állunk rendelkezésetekre.

Minden jót és jó munkát kívánunk!

Üdvözlettel,

                    Dr. KOVÁCS Tamás Ph.D.

             ügyvezető/director

                

                 Kokoferm Kft. 

                        H-3231Gyöngyössolymos, Csákkői út 10

                   Tel: +36-37/370-892, /570-037 www.kokoferm.hu